Dünya Bağışıklama Haftası…
Yazar Dilek Aslan (Prof. Dr., HÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı)
Editör Levent Akın (Prof. Dr., HÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı)
Yayınlanma Tarihi 29.4.2022
Güncellenme Tarihi 7.7.2022
Dünya Bağışıklama Haftası (World Immunization Week) nedeniyle bu yıl 24-30 Nisan 2022 tarihleri arasında küresel düzeyde çeşitli etkinlikler yapılmıştır. Bu yıl tema, “Herkes İçin Uzun Yaşam (Long Life For All)” olmuştur. Bu temanın önemli bir amaç olması gerektiği unutulmamalıdır.
Aşılar, 1796'dan beri ayrım gözetmeksizin hayat kurtarmaktadır. Bu mücadelenin İlk kez, çiçek hastalığına karşı olduğu bilinmektedir. Aşılar, ilk kez çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşı sayesinde yaşamaya olanak sağladı. Çok sayıda insan, aşı sayesinde yaşadı, daha uzun yaşadı. Çiçek aşısı deneyiminin ardından, farklı aşılar yaşama benzer katkıları yaptılar. Özetle; iki yüzyılı aşan bir zaman diliminde, dünyada, ilk kez çiçek hastalığına karşı başlatılan aşı ile önleme mücadelesinden bugüne, insanlar öldüren hastalıklara karşı aşılanmaktadır. Aşı ile tam olarak ve etkili bir biçimde korunmak için küresel yanıtın zamanında, ekonomik desteklerle ve iş birliği içerisinde verilmesi gerektiğini göstermiştir. Küresel düzeydeki farkındalığın da sürekli olarak sağlanması bir başka önemli ayrıntıdır.
Günümüzde, Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) aşıları dahil 20’den fazla hastalığa karşı koruyucu aşılar mevcuttur. Son 30 yılda, aşılar sayesinde çocuk ölümlerinin %50’den fazla düzeyde azaldığı belirtilmektedir. Bununla birlikte, küresel düzeyde her beş çocuktan birisi hala aşısızdır. Bu konuda acil eylemlere ihtiyaç vardır.
Bugün, dünden daha fazla çaba göstermek aşı ile önlenebilir hastalıklardan yaşamların yitip gitmesini önleyebilecektir.
#LongLifeforAll
#HerkesİçinUzunYaşam
#VaccineforAll
#HerkesİçinAşı
Anahtar sözcükler: Aşı, önlenebilir hastalıklar, korunma
Kaynak
Gizlilik Sözleşmesi
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Aşı ve Bağışıklama
© 2019