Verem ile ilgili güncel bilgiler[1] [2] [3]
Yazar Dilek Aslan (Prof. Dr., HÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı)
Editör Levent Akın (Prof. Dr., HÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı)
Yayınlanma tarihi 21.10.2021
Verem (tüberküloz) küresel düzeyde bir halk sağlığı sorunudur. Dünyada her yıl 10 milyon kişi hastalığa yakalanmakta ve 1,5 milyon kişi de ölmektedir. Hastalık çoğunlukla akciğerleri etkiler. Akciğer veremi olan kişiler öksürdüğünde, hapşırdığında veya tükürdüğünde verem hava yoluyla yayılır.
Verem, sosyal bir hastalıktır. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin vereme neden olan bakteri (mycobacterium tuberculosis) tarafından enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Bu kişilerin sadece %5-15'i aktif verem hastalığına yakalanmaktadır. Sosyal ve ekonomik koşulların iyileştirilmesi hastalıkla mücadeleye önemli katkılar sağlar.
Hastalıktan korunmanın başlıca yolları aşağıda belirtilmiştir:
Kanser, kanser tedavisi ve kortizon içeren ilaç kullanımı gibi bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olan durumlarda ve gebelikte aşı uygulanmaz.[5]
Hastalığın herhangi bir bulgusu olduğunda doktora başvurmak da son derece önemlidir. Bu sayede erken tanı ve tedavi olanağı mümkündür. Verem, doğru antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir. Tedavi uzun soluklu bir tedavidir. Hasta ve sağlık çalışanının uyumunu gerektirir. Tanı alındığında önlemlerin de erkenden alınmasına bağlı olarak başkalarına bulaşma da önlenmiş olur.
Unutmayalım:
Veremden korunmak mümkün…
#AşıHayatKurtarır
Verem hastalığını tedavi etmek mümkün…
[1] https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/episode-58---tb-covid-19
[2] https://www.who.int/health-topics/tuberculosis#tab=tab_1
[3] https://www.who.int/teams/global-tuberculosis-programme/tb-reports/global-tuberculosis-report-2021
[4] https://asi.saglik.gov.tr/asi-kimlere-yapilir/liste/9-asi-takvimi/10-verem-a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1-bcg.html
[5] https://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/prevention/BCG.htm
Gizlilik Sözleşmesi
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Aşı ve Bağışıklama
© 2019